Αρχική σελίδα

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο της ανάθεσης της Eurovision στο MAD TV και τις οφειλές στους απολυμένους των Metropοlis

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2013 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ 

Προς τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ 

Θέμα: Απαράδεκτη απευθείας ανάθεση του διαγωνισμού ελληνικού τελικού της Eurovision στο MAD TV. 

Η εταιρεία «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΕ» λειτουργώντας από το 1985 αποτελούσε για πολλά χρόνια μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον χώρο της πώλησης ειδών που σχετίζονται με τη μουσική και την ψυχαγωγία καλύπτοντας ποσοστό περισσότερο του 50% στην εμπορία δίσκων. Προκειμένου δε να επιτύχει τη διασπορά του επιχειρηματικού της κινδύνου η εταιρεία φρόντισε να συστήνει συνδεδεμένες επιχειρήσεις που έφεραν το σήμα Metropolis και διέθεταν τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Πριν από τρία χρόνια ο Αντρέας Κουρής αγόρασε τα Metropolis και κατάφερε να απαξιώσει την εταιρία, να απολύσει 180 εργαζόμενους και να κλείσει μέσα σε δυο χρόνια 13 καταστήματα μεταβιβάζοντας παράλληλα περιουσιακά στοιχεία σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ώστε να απαλλαγεί από τα χρέη του. 

Από το καλοκαίρι του 2010 ο Α. Κουρής άρχισε σταδιακά να διακόπτει τη λειτουργία των καταστημάτων Metropolis.


Τον Ιούνιο του 2010 έκλεισε το κατάστημα Metropolis στην περιοχή του Κολωνακίου ενώ τον Αύγουστο 2010 έκλεισαν τα καταστήματα της Γλυφάδας και της Κρήτης και έγιναν οι πρώτες απολύσεις εργαζομένων. Τον Οκτώβριο του 2012 η εταιρεία φρόντισε να αποξενωθεί από το πιο αξιόλογο περιουσιακό της στοιχείο μεταβιβάζοντας το σήμα της και το κατέστησε μη εμπορεύσιμο μεθοδεύοντας έτσι την υποβάθμισή της. Τον Ιανουάριο του 2011 διεκόπη η λειτουργία του καταστήματος στο αεροδρόμιο « Ελ. Βενιζέλος» και από εκείνη την περίοδο άρχισαν και οι πρώτες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Τον Αύγουστο του 2011 έκλεισε το κατάστημα της Κηφισιάς, τον Σεπτέμβριο του 2011 το κατάστημα του Πειραιά και τον Οκτώβριο το δεύτερο κατάστημα στο χώρο του «Ελ. Βενιζέλος». Εντός του 2011 η εταιρεία προχώρησε σε αρκετές απολύσεις χωρίς να καταβάλλει τις νόμιμες αποζημιώσεις ενώ εξακολουθούσε να οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στους υπόλοιπους εργαζομένους 2 μηνών. Τον Ιανουάριο του 2012 η εταιρεία έκλεισε και το κεντρικό κατάστημα και έδρα της επιχείρησης στην Πανεπιστημίου ενώ εξακολουθούσε να προχωράει σε απολύσεις άνευ αποζημίωσης και να μην καταβάλλει δεδουλευμένα. 

Το Μάρτη του 2012 η εταιρεία δεν εμφανίστηκε ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις οφειλόμενες αποδοχές και για τις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις. Η εταιρεία εξακολούθησε να μην εμφανίζεται στις ορισμένες συζητήσεις ενώ τον Ιούνιο έκλεισε τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου “The Mall” και της Θεσσαλονίκης. Ενώ οι απολύσεις του προσωπικού συνεχίζονταν και τα δεδουλευμένα εξακολουθούσαν να μην καταβάλλονται οι εταιρεία άνοιξε νέο μικρό κατάστημα στην οδό Σταδίου χωρίς να προχωρήσει στην παραμικρή καταβολή ούτε δεδουλευμένων ούτε αποζημιώσεων απολύσεως. 

Ενώ οι οφειλές της εταιρείας προς τους εργαζομένους αγγίζουν τα 600.000 ευρώ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση του ελληνικού τελικού της Eurovision στο MAD TV του Ανδρέα Κουρή, ο οποίος, μάλιστα, έχει καταδικαστεί από τα δικαστήρια μετά δικαστικό αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων σε 27 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 7.800€. Ο ίδιος δε επιχειρηματίας είχε αναλάβει και την διοργάνωση των βραβείων MAD το καλοκαίρι του 2012. 

Επειδή, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να αναθέσει τον διαγωνισμό σε επιχειρηματικά συμφέροντα τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ο εν λόγω επιχειρηματίες έχει τεράστια χρέη προς τους εργαζομένους. 

Επειδή, είναι αδιανόητο η διοίκηση της ΕΡΤ να αναγνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μπορεί να βρει χρήματα για τη διοργάνωση του διαγωνισμού αλλά όχι για να πληρώσει τους εργαζομένους. 

Επειδή, ένας κρατικός φορέας παραχώρησε δωρεάν τον διαγωνισμό μαζί ένα μέρος των κερδών σε έναν ιδιώτη με τεράστιες οφειλές, εκτός των άλλων, και προς το Δημόσιο. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει για να ελέγξει τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του διαγωνισμού στο κανάλι MAD συμφερόντων Α. Κουρή; 

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις απολύσεως στους εργαζομένους; 

Παρακαλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο σώμα τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της διοίκηση της ΕΡΤ και του Α. Κουρή για την ανάληψη του διαγωνισμού. 

Οι ερωτώντες βουλευτές 
Μπάρκας Κώστας 
Καραγιαννίδης Χρήστος 
Μπόλαρη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου